Finns det regler under cykeltävlingar?

Det verkar som att det har hänt igen!

Under Hammarö 3 dagars så blev det lite kaos med tanke på cracher och ”olovlig körning” av cyklisterna och nu verkar det som att SCF har missat lite sina grunder för att skapa en tävling som ska hålla standard. Denna gång var det Falkenloppet som fick stark kritik. jag har saxat detta från Gabriella Ekströms Facebook:

”ag brukar inte gnälla på arrangemang av cykeltävlingar i första hand, men när säkerheten äventyras för deltagarna måste man som arrangör tänka till. En rad olika händelser, en del allvarligare än andra, kantade dagens Falkenlopp.

1. Jag har i flera mail till organisationen frågat om det blir följebil på elittävlingen. Dessa mail har lämnats obesvarade.
2. Även juniorledarna som kör cup står frågande och undrar om de får köra följebil, och isåfall i vilken ordning. Lagledarmöte uteblir.
3. På första vändan i skogen möter elitklungan en bil i hög hastighet som absolut inte väntade sig cyklister. För att inte köra in i cyklisterna, kör bilen istället in i vägräcket med en rejäl smäll.
4. Bara några kilometer efter incidenten med bilen, kraschas det i klungan. Ordentligt. Så pass att ambulanser måste komma. Men om detta vet ju inte vi ledare något, eller hur. För vi står i vägkanten i starten och undrar om det är ambulanser vi hör. När klungan kommer in för varvning får vi heller inte något meddelande om att skadade cyklister står på andra sidan varvet med trasiga cyklar och blödande knän, inte ett ord från kommissarier eller ansvariga. Vi får veta det först när åkare som varit inblandade i kraschen kommer cyklande och säger till oss.
5. Man visar herrelit fel antal varv. Med två varv kvar visar man ett varv vid målpassage.
6. Man stoppar herrjuniorer med ca en kilometer kvar av tävlingen, alltså när man förbereder spurt i utbrytargruppen, för att herrelit är på väg ikapp. I herrelit var avståndet mellan utbrytningen och de jagande över tre minuter och man hade utan problem kunnat ligga bakom de spurtande juniorerna i en kilometer utan att det hade påverkat utgången av loppet. Att välja att stoppa juniorerna i spurten påverkar i allra högsta grad utgången av tävlingen.”

När man läser hennes lista så känns det som att man inte riktigt hade någon kontroll på vad som hände under loppet. vilket är helt sjukt! I mina ögon så känns det som att SCF tappar greppet, redan i våras när man hade problem med att hitta förbundskaptener till framförallt MTB och nu detta? vart är svensk cykel påväg? känns som att man tummar på en hel del grunder för att locka fler utövare? men till vilken bekostnad? ska det behöva ske något allvarligt innan någon händer?

Till det hela så verkar det som att cykelsporten just blev lite dyrare då SCF vill att man ska börja använda ”personliga” chip, jag ser det faktiskt som något positivt men 990:- är det ett rimligt pris på ett tidtagnings system?

 

Jag börjar bli rädd för svensk cykels framtid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *