Olycka på hemma plan

Helgen som var hade jag egentligen planerat att tävla ute på Ekerö och köra Carreravårklassiker för att få lite fart i kroppen, men pga lite strul med magen dagarna innan valde jag att köra distans med några goda vänner. Turen gick ut mot Carrera banan, men för att inte vara ivägen så körde vi mot de som tävlade längst banan.

Vid varvningen får vi höra att det skett en allvarlig olycka, flera cyklister funderar till och med på att bryta när de åker förbi varvningen. Vi begav oss ut på banan igen för att ta oss mot ett fik. Efter en stund kommer vi fram till olycksplatsen, cyklisten var borta, men inte bilen. Bilen hade stora skador vid förarsidans framljus samt en del skador på motorhuven, enligt uppgifter så ska det ha varit så att cyklisterna som körde i 35km/h gruppen möt bilen i en skymd kurva där den drabbade cyklisten gick på framförvarande cyklists hjul och tappade kontrollen och flög ut och in i mötande trafik.

Jag dömmer ingen, jag lider med alla drabbade, ingen är mer att skylla än den andra och båda är olycksoffer här. Frågan jag ställer mig är vem det är som bär ansvaret. Jag tycker det är en fråga om inställning och själva tillställningen.

Utan att ha varit i klungan där olyckan skedde misstänker jag att man inte hade den rutin/erfarenhet som krävs för att köra i den hastighet som de gjorde, brist på kontroll och kommunikation kan vara en stor orsak till olyckan, skriker någon: ”Bil!” Så ska klungan som väsen svara och respektera varandras yta, justera farten efter hinder och åka vidare. Har man inte den vanan kan ett hinder på vägen bli ett stort problem med överflödiga rörelser och gester.

Som bilist har du inget val, cyklisten dök ut framför dig i en skymd kurva, är vägen fri och man har en klunga påväg mot en i okänd fart, sväng åt åt sidan medan de passerar.

Hur kan man undvika detta?
Ledarbil är ett riktigt bra medel mot detta, men det hade dom, och eftersom detta hände i andra klungan hade de inte hjälpt, men MC marschalls hade varit en bra sak, MCs som åker före de större klungorna för att markera för andra bilister och be dom sakna ned och åka in mot sidan.
Skyltning, överdriven skyltning om cykel loppet, alla tillfartsvägar till loppet och information till lokalbefolkningen.

En sak som räddar liv är även tanken på att vi lever för att cykla, vi cyklar inte för våra liv. Cykla och lev, cykla inte med dit liv som insats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *