MTB lag?

Svensk cykel 2009.

Vart är vi på väg? Vad kommer hända detta år?

Jag bollar lite med tankarna om hur de kommer se ut i år, framförallt när det gäller de olika teamen och ”lagen” som har dykt upp under den senare tiden i Sverige och framförallt på MTB sidan, de är ju individuellt men ett lag ska hjälpas åt och hålla samman?

Vad är de då för lag vi har i Sverige som är värda att nämna och vad kommer hända med dom under året? Allt jag skriver här är min uppfattning av det hela.

Först ska vi väll nämna de nya CTRL… nej, de va knappen på datorn utan CRT Cykloteket racing team. Med bland annat Bleckan och Wingeling.. bra åkare, jämna och framförallt snabba. Jag ser stor möjlighet för dom att komma fram och visa fötterna. Framförallt med allas vår Seglare. Om de får av honom håret på benen så ska han nog bli riktigt snabb. Jag har sett att de har plöjt ner en hel del pengar, tid och framförallt energi i teamet. Vad förväntar man sig av Seriges största butik? De jag fastnar lite på är just de resterande åkarna man har, alla är anställda i butiken och kör hyfsat, varför? De har ju inte alls samma möjligheter att hjälpa till med t.ex drag jobb då de måste täppa en gigantisk lucka för att ens komma upp till de som de ska hjälpa under ett långlopp. Orkar dom de? Fast, de kommer ju vara rullande servis stationer, är man i samma lag kan man alltid ta hjälp av varandra.

Norska dalmasar! Team Kalas. Darvel och Nilsson i ett ”team” okej dom är 2, känner varandra bra, roliga och framförallt snabba. Jag vet inte vad jag ska säga om dom men de kommer vara riktigt svåra att slå, jag vet inte vad de har för uppbackning runt om, men om de får en bra uppbackning och kan lägga fokus på deras cykling tror jag att dom kommer bli riktigt grymma och göra riktigt fina placeringar.

Team MTB floppen, eller team Ghost Sweden som de heter. Ett team, med samma cyklar, använder samma saker och samma kläder? Nej, de stämmer inte då teamet är SÅ breddat att de kör näst intill alla grenar i olika klasser så ja, de är Sveriges bredast team de får jag väll ge dom, men vad tjänar dom med de? inget för de tar inte tillvara möjligheterna att lära sig av varandra. Hur blir de med team känsla om den ända kontakten man har med resten av laget är varje år vid pressfotograferingen? De har inte ens samma kläder?! Och varför? Joo, för att en åkare inte har samma kontrakt som de andra och kör i andra kläder med samma reklam tryck på, personen i fråga kör även andra hjul och däck än vad de andra bara för att de är coolt. Teamet är inget elit team, de känns mer som ett gubb team med H30-H40 åkare. Känslan av teamet man får enligt mig som har jobbat med dom (ja, jag har jobbat en del med dom men gör inte de längre) är att de har ambitioner men varken tid eller resurser.

Sen finns de alltid uppstickande lag, mindre och mer lokala vilket jag inte tycker är värt att nämna, men vi ska inte glömma Merida maffian, inge riktigt lag, bara samma cyklar och samma kläder. Jag kallar de inte för team för de känner knappt varandra, men de skulle kunna bli en riktigt grym satsning på dam sidan om man skulle få ihop alla åkare till ett riktigt lag och köra mer tillsammans, de skulle må bra av de.

Vilka tror jag på?

Jag tror på Nilsson och Darvell när de gäller placerings mässigt, men annars tror jag på CTRL, nej åter igen heter dom CRT. Hoppas verkligen att de kan lägga pengarna på rätt saker och få ut åkarna i Europa och få fart i benen på pojkarna! Även de som åker med på ett räkskal för att de jobbar där.

egna notiser: MTB shoppen där jag jobba tidigare och slutade pga anledningar som inte ska nämnas hyser jag inga stora ag mot, trevliga killar som kör i teamet . CTR är en mycket bra satsning och jag hoppas v2rkligen att de går bra för dom -09, och då menar jag ALLA i teamet.

11 thoughts on “MTB lag?

 1. Tjena grabben!

  Trodde du var en vän till mig eftersom att jag och du alltid haft trevliga snack när vi träffas. Men så var det tydligen inte med den dissen du gav. Vilket bara var tråkigt. Men nu vet jag hur du tycker i alla fall.

  Men du lite fakta måste du ändå ha fått fel. Jag har inget annat kontrakt än det att jag faktiskt ska köra i klubbkläder, dvs Falu CKs kläder. Och i och med att Team Ghost Sweden inte är en klubb så kan jag inte köra i teamets kläder. Och jag kör visst med samma produkter, tubprojektet var ett samarbete som du kanske har sett mynnat ut i att Cyclecomponents stöttar Teamet… Trodde du visste det för du jobbade väl på Ghost?

  Vi kanske syns på någon tävling någon gång. Hoppas du vågar säga vad du tycker till mig då. Jag vågar i alla fall.
  Hälsningar/Oscar

 2. De är ingen diss mot dig alls, jag gillar dig och sättet du reagerar på.

  De jag irriterar mig på är hur nivån av elitismen (om de är de man kan kalla det för)
  Detta skrevs innan jag visste att Cyclecomponents stötta Teamet och de är ju skit bra att dom gör de! hoppas Ghost kommer ut i Norden för de skulle vara bra för Ghost.

  Kläderna är en grej som jag personligen har irriterat mig på sen dag 1 om jag ska vara ärlig, jag som tysk gillar när saker ska vara enhetliga, samma cykel, samma färg, samma skor allt ska vara lika dant, och sen kommer någon och bryter de så sticker de i mina ögon. ja, jag vet att du har/hade ett annat kontrakt som inte gav dig möjligheten att vara enhetlig med de andra i laget/teamet. Men det har alltid varit min åsikt om de.

  Jag jobbar inte med dom längre pga. en ekonomisk faktor, och ja, jag hyser lite ag mot Herr Lindgren och Glimstedt. men de är privat mot dom.

  Sen tycker jag att de är för lite skitsnack i Sverige! kul med diskussioner!
  Klart vi ses på någon tävling i Sommar och hoppas de går bra nere på cypern!

 3. Ja okej då förstår jag lite, det var lite onyanserat det tidigare du skrev.

  Men måste ett Team elitsatsa då? Kan inte ett Team vara bara inne på motionsnivå eller som Ghost blandat?
  Finns det något som säger att Team absolut måste mena Elitsvettosatsande egotrippade individer?

  Okej jag drog det lite extremt, men du förstår förhoppningsvis.

  Kläderna återigen. Är man med i en klubb så tycker jag personligen att man ska ha deras kläder istället för cykelmärkets kläder. Det har ju alltid varit så i cykel. I LVG är det till och med skrivet så i reglerna…

  Och det finns och har funnits flera team i Sverige som inte haft klubb. Enligt mig kan ett team både vara en samlig proffscyklister i samma kläder som vinner touren osv. Och en samlig individer som är sponsrade av ett märke.
  Och i lilla Sverige känns det som att det inte spelar roll då statusen på det vi utövar ändå är så låg, speciellt om man ser till XC.

  Hade gött!

 4. Så som jag tänker är Elit och Team synonymer, och går enligt mig hand i hand. klart de är kul att sattsa på bredden som team ghost sweden har gjort men personligen tycker jag inte de finns någon vinst i de.

  När de kommer till kläder så håller jag helt med dig ang klubb tillhörighet. men, du får väll erkänna att de ser lite lustigt ut när 1 i teamet sticker ut med klubbkläder på alla tävlingar när de resterande åkarna bara kör klubbkläder när dom måste dvs. mästerskap.

 5. Ja smaken är ju som baken verkar det som 😉

  Visst ser det konstigt ut. Men jag har inget val. Dessutom gjorde Westergren samma sak när han körde i Team Rivette och de är då större MTB-team än alla de som finns i Sverige… Så jag ser inte så mycket lustigt med det.
  Det finns ju de åkare som kör med mästartröjor också 😀

  Jag är heller inte ensam i teamet om att han andra kläder längre…

 6. Slänger mig in i diskussionen lite med då. Angående kläder. Jag tycker man ska köra i klubbkläder på tävlingar om man är medlem i en klubb. Är teamet en klubb som t.ex. Team Kalas så kör man i teamkläderna. Är man inte med i någonting så kör man i något matchande passande. Och inte komma i Full Dynamixkläder och köra på sin Trek eller något sådant, ser bara fel ut. På så sätt borde vi kunna bli ett rätt snyggt land ändå, bara kolla på stilen de har i Danmark, klär sig riktigt bra oftast jämfört med oss. Så är min tanke om kläder iaf.

 7. Njaee, Om man ser de ur ögonen ur cyklisten som har de valet mellan klubbkläderna och sponsor/team kläderna så blir valet lite krångligt enligt mig. För om jag skulle köra för ett team som sponsrar mig med bland annat cykel och de finns flera som kör samma produkter som jag så skulle jag köra med team kläderna. men de beror på hur seriöst de är. sen när pengar kommer in i de hela så börjar valet bli mer självklart. Se på Merida ”maffian” inge team, ingen klubb men alla kör i Merida kläder, och oftast är de en miss när de står en uppsättning sponsorer på merida kläderna som inte ens används av åkaren. DÅ blir de fel. men de är som med klubbkläderna, fast tvärrt om. De väljer bort klubbkläderna för något team som inte finns…

 8. App app app. Merida gänget kör inte alltid i Merida kläderna, det är samma sak där som i Ghost. Vissa kan bara köra i byxorna, precis som jag gör…

  Och Focusåkarna i Sverige har samma ”problem” som Merida. Vilket också kan vara en anledning till att de väljer att bara köra i byxorna.

  Men det är klart som Jonas säger, man ska köra antigen klubb eller team-dress. Inget mitt mellan utan någon som helst koppling till utrustning eller klubb.

  Rolig diskussion det här

 9. Okej, du har rätt med Merida, de va bara någe jag kläckte ur mig för att jag tycker deras kläder är så lika.

  nu kom vi in i en annan del av de hela och de är kopplingen mellan klubb, utrustning och kläder. Personligen tycker att de är okej att cykla med tex. klubb tröja och ett par byxor från en sponsor. som jag gjorde för nån säsong sen då jag hade spårvägen tröjja och ghost byxor. så länge de är snyggt så funkar de, men om man skulle blanda Falukläderna med just dom rödsvarta ghost byxorna skulle de inte se snyggt ut. så en viss känsla av stil och relevans bör man ha!

  Tycker oxå de är jätte kul!

 10. Vänta bara tills du får se mina nya klubbkläder. Speciellt tempodressen. Friskt blandat men otroligt stilrent (om man bortser från alla logotyper då)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *