Scott Foil

under förra sommaren fick jag möjlighet att byta upp mig från min addict till en Foil. just under den perioden jag tyvärr cyklade som minst. jag lovade nämligen redan då att göra en recention på cykeln. passar väll på att skriva den nu!

Till nästa år kommer jag åter igen sitta på en Foil, då den lite finare Foilen som heter Team Issiue med SRAM Red och självklart DT grejjer!

När det gäller Foilen i sig så fick jag tag i en Foil R2 som kom ur lådan med ultegra och Cosmic hjul, men jag är ju som jag är och det första jag gjorde var att plocka av allt och bygga upp de med mina grejjer. Fokuset kommer där av ligga på ramen och inte de övriga komponenterna.

Scott har valt till min förtjusning att göra om deras värsting ram serie till det mer aerodynamiska än vad den var tidigare. aerodynamik är framtidens cykel typ enligt mig då det inte längre är någon sport att få den under den olovliga vikten av 6,8kg. Därför kan man lika bra lägga ett tryck på att komma snabbare fram, genom då en aerodynamisk ram.

Scott har valt att utveckla en anna typ av ram form eller rör form kanske man ska säga, det är nämligen så att de har valt att använda sig utav ”virtuellt” aeroformade rör. Det är nämligen så att UCI åter igen har satt käppar i hjulet för utvecklingen av cyklingen. Med 3:1 regeln får man inte göra ”kniv eggs” former på ram rören, det leder till att man egentligen bara kan bygga aero cyklar som Cervelo har gjort med sin S-Serie (gamla Solist). Scott har jobbat sig runt detta med sina virtuella rör som har en bredare profil fram än vad aero ramar har normalt, sedan när vinden kommer till den bredaste biten av ramen så upphör profilen på röret, vilket ”lurar” vinden att följa konturen av ett ”virtuellt” droppformat rör. Det för att vinden ”tror” att röret är längre än vad det är och det resulterar i en mer aerodynamisk profil.

Fördelarna med en ram som är aero är rätt självklara, spendera samma kraft vid högre hastigheter. till detta hör det ju också att man måste åka snabbare än 35km/h för att ha någon nytta av de, och ju snabbare man åker destommer nytta har man av ramen.

Annars så är ramen en riktigt trevlig ram för den som är van vid att cyklar. jag höjer varnings finger lite för dom som tror att de kommer bli en bekväm tur, de är ingen komfort racer likt scotts CR1. Foilen är gjord för att vara snabb utan att kompromissa! När man slänger på ett par fina högprofils hjul så märker man snabbt att hojen vill tävla, den är snabb, riktigt styv och lider inte av att vara trögstyrd, Scott har jobbat mycket med front änden av cykeln för att få den så pass styv som möjligt och då även ökat säkerheten i kurvtagningen. esstetiken just fram kan man väll diskutera, Det funkar är väll de ända jag kan säga till de.

Jag är grymt nöjd med min foil och ser verkligen fram emot -12 med den nya hojen och riktigt fina hjul.

Själv sugen att testa foil? jag kommer att sälja min foil så dra iväg ett mail till mig på: thomas@thomaskarlsson.com så berättar jag mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *